Folyamatos ellenőrzés – megéri vagy sem?

Az építőipari szolgáltatási tevékenység mindig egy bonyolult piac volt, sosem volt könnyű belépni rá, és sosem volt könnyű benn maradni sem, nem beszélve arról, hogy meg kell tudni valahogyan szilárdítani a vállalat helyzetét a versenytársak között, legalábbis egy induló vállalat alapvető célja azt gondolom mindig ez. Nehéz feladat ebben a tevékenységi körben, de nem lehetetlen. Minimálisra kell azonban redukálni az olyan tevékenységekre fordított időt és energiát, amelyek bár fontosak, nem csak mert jogszabály írja elő kötelező megoldásukat, hanem mert a munkavállalók élete, a projekt sikeressége és az üzem biztonsága is függ tőle. Ilyen például a munkavédelem feladatköre.

Mumus ez minden vállalkozó számára, mert a veszélyeket igyekszik csökkenteni, és teljes siker, ha jól sikerül a munkavédelmi rendszer kiépítése, és a folyamatos munkavédelmi koordináció, teljes kudarc azonban, hogy ha nem, és egy nem várt esemény hatására ez ki is ütközik valamilyen nagyobb balesetben vagy emberi sérülésben, rosszabb esetben pedig tragédiában, legyen az emberi életet követelő esemény vagy hatalmas anyagi kár, ami miatt a cég be kell hogy fejezze tevékenységét.

Persze egy jó csapat és egy jó rendszer valódi védelmet hivatott nyújtani, tehát ha valamilyen rossz dolog, nem várt esemény alakul ki, akkor is a minimális anyagi kárral és emberi sérüléssel sikerül feloldani ezeket a helyzeteket. Ekkor mondhatjuk azt, hogy a munkavédelmi rendszer erős biztonságot nyújt és eredményes. Ehhez pedig én személy szerint azt gondolom, hogy a munkavédelmi csapat, és a kihelyezett munkavédelmi koordinátor folyamatos vizsgálata és beleszólása szükséges a folyamatok terén. Ekkor lehet egy rendszer minden pillanatban, minden tevékenység vagy anyagfelhasználás és új ember esetén biztonságos. Legalábbis a legnagyobb védelmet nyújtó. Segítsük tehát amennyire tudjuk a munkavédelmi koordináció feladatait, és válasszunk tökéletes csapatot erre a területre, mert így aludhatunk nyugodtan és folytathatjuk a tevékenységünket a legnagyobb biztonságban.